Vijftig tinten groen in plaats van grijs

De tijd is voorbij dat de bovenste verdieping van een gebouw steevast bestond uit vijftig tinten grijs. Steeds vaker voorzien we de bovenste etage van een groendak. Het gebouw oogt daarmee meteen een stuk fraaier maar dat is zeker niet de enige reden waarom we de natuur harmonieus mee integreren in een gebouw. Doordat het groen CO2 en fijn stof opneemt wordt de lucht gezuiverd. De biodiversiteit doet er haar voordeel mee en de hitte die we de laatste jaren ondervinden in de steden wordt getemperd. 

Een laatste project dat we met onderaannemer IBIC mochten realiseren ligt in hartje Brussel. In de schaduw van het Federaal Parlement ontwikkelen we in de Hertogstraat kantoren waar het Vlaams Justitiehuis zijn intrek zal nemen. Ook daar mocht een groendak niet ontbreken. Op de 5de verdieping een extensief groendak met sedum en op de 3de etage een semi-intensief groendak met siergrassen.  

De keuze voor een dergelijke constructie is ook hier terecht, want bovenop de reeds genoemde voordelen zorgt zo’n dak ook voor thermische isolatie en dus ook voor een lager energieverbruik. Niet onbelangrijk is bovendien dat het dient als waterbuffer, zodat bij hevige regenval het rioleringsnetwerk niet overbelast raakt. “Kom van dat dak af”, Peter Koelewijn mag het nog zoveel zingen als hij wil. Eens je zo’n groen dak gezien hebt, is de kans groot dat je er niet meer af wil….  

 

Foto's

Deel dit bericht

Nieuws overzicht
Jan Roobaert