Basiliek van Koekelberg

Werken aan een monument

Onlangs voerden we grondige renovatiewerken uit in de Basiliek van Koekelberg. Dat het Brusselse monument beschikt over een heuse theaterzaal voor zo’n 200 toeschouwers was ook voor ons een goed bewaard geheim. Laat het nu net dat auditorium zijn dat we als Lierse bouwfirma volledig aanpakten.

Werken in de grootste kerk van het land, het blijft iets speciaals. De theaterzaal is net als de rest van de enorme kerk gebouwd in art deco-stijl. Respect voor de historische context liep dan ook als een rode draad door de verbouwingswerken die we er uitvoerden. De 228 bestaande vintage theaterzetels werden vervangen door een nieuwe variant, die nauw aanleunt bij het oorspronkelijke concept. Ook de versleten vloer werd vervangen door een nieuwe. De theaterzaal werd bovendien aangepast aan de hedendaagse normen voor mindervaliden.

Het was niet alleen bijzonder omdat je niet alle dagen werkt in een nationaal bekend monument, ook de strakke planning maakte van deze realisatie geen alledaagse opdracht. Omdat de theaterzaal op vraag van de Vrienden van de Basiliek van Koekelberg op korte termijn opnieuw voor gebruikers beschikbaar moest zijn, werd het geheel op amper drie weken tijd aangepakt.

De zaal, die Vita, werd gedoopt is vanaf nu opnieuw beschikbaar voor theatervoorstellingen en andere evenementen.

Foto's

Deel dit bericht

Nieuws overzicht
Jan Roobaert